Acupunctura poate ajuta la atenuarea deselor bufeuri debilitante care afectează mulți pacienți cu cancer de sân, detaliază noile cercetări italiene.breast-cancer-1

Constatând faptul că bufeurile sunt un act ireversibil în cazul multor femei cu cancer de sân, anchetatorii au descoperit că introducerea unor sesiuni de acupunctura în programul săptămânal, le-a îmbunătățit în mod dramatic calitatea stilului de viață.

„Acupunctura împreună cu o auto-îngrijire îmbunătățită, timp de trei luni, este eficientă în reducerea bufeurilor la femeile cu cancer de sân”, a declarat autorul studiului, Giorgia Razzini, un manager de proiect la clinica de oncologie Ospedale di Carpi (Spitalul Carpi), în Bologna, Italia.

Deobicei tratamentul hormonal pentru cancerul de sân înrăutățește bufeurile, astfel acupunctura ar putea fi un instrument foarte util pentru a ajuta astfel de pacienți.

Razzini și colegii săi au publicat concluziile lor în mediul online, pe data de 28 martie, în Journal of Clinical Oncology.

În studiu, echipa italiană s-a concentrat pe 190 de pacienți cu cancer de sân, care au raportat bufeuri moderate (sau chiar mai rele) în timp ce treceau printr-un tratament la cinci spitale de cancer și la un centru de asistență medicală primară în nordul Italiei între 2010 și 2013.

Pacienții, a căror medie de vârstă a fost 49 de ani, au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri. Un grup de 105 de pacienți le-a fost oferit un regim de trei luni de consiliere privind auto-îngrijirea în ceea ce privește dieta, exerciții fizice și suport psihologic.

Al doilea grup, de 85 de pacienți, a primit același tratament ca primul grup dar în plus au avut parte de 10 sesiuni de acupunctură tradițională ce se desfășura astfel: o sesiune dura jumătate de oră și era repetată de 10 ori pe săptămână.

Toți pacienții au ținut un jurnal legat de bufeurile experimentate. La sfârșitul perioadei de trei luni (și până la șase luni în cele din urmă) bufeurile experimentate pe această perioadă au fost evaluate privind gravitatea și frecvența la care au avut loc.

Rezultatul: până la sfârșitul perioadei de tratament, cei din grupul de acupunctură s-a dovedit a avea rezultate cu 50% mai mici decât grupul de non-acupunctură. Constatarea a continuat până la 6 luni după ce sesiunile de acupunctură s-au terminat.

Cei din grupul de acupunctură păreau să aibă o calitate a vieții generală mai bună în ceea ce privește atât sănătatea fizică cât și cea mentală, fără efecte secundare grave, au declarat autorii studiului.

Deci, de ce acupuntura pare să funcționeze?

Razzini, a citat mai multe motive, inclusiv capacitatea acupuncturei de a determina dilatarea vaselor de sânge în sistemul nervos al pacientului, în timp ce stimularea favorizează eliberarea de endorfine – un neurotransmițător care interacționează cu celulele creierului implicate în reglarea durerii și a emoțiilor. De asemenea, aceasta declanșează, eliberarea hormonului de stres, noradrenalină, precum și regulatorul stării de spirit, serotonina.

Razzini nu știa câți pacienți vor fi dispuși să plătească pentru un astfel de tratament, dar a adăugat, „Comparativ cu alte tratamente eficiente, cum ar fi antidepresivele, acupunctura ar trebui să fie mai puțin costisitoare și mai sigură, mai fezabilă.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *