aspirin  O aspirină pe zi poate preveni cancerul de sân, în conformitate cu rezultatele unui nou studiu publicat în revista ”Laboratory Investigation”.

Realizat de Dr. Sushanta Benerjee, director de cercetare al Unității de Cercetare al Cancerului la Centrul Medical al Veteranilor din Kansas, MO, și colegii săi, studiul a relevat modul în care doze mici de aspirină a afectat capacitatea celulelor cancerului de sân să se reînnoiască.

Cercetătorii spun că concluziile lor sugerează că o doză zilnică de aspirină – un medicament frecvent utilizat pentru a calma durerea și pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge – ar putea împiedica dezvoltarea cancerului de sân și reapariția lui la femei.

După cancerul de piele, cancerul de sân este cel mai frecvent la femeile din USA. În acest an, se estimează că mai mult de 230.000 de femei vor fi diagnosticate cu cancer de sân, și mai mult de 40.000 vor muri din această boală.

Acest ultim studiu, nu este primul care ridică în slăvi aspirina pentru potențialele proprietăți anticancerigene ale sale.

Pentru studiul lor, Dr. Banerjee și colegii săi, și-au stabilit să investigheze modul în care aspirina ar putea afecta celule cancerigene extrase din țesut mamar, incubate în laborator și cum ar afecta tumorile de cancer de sân din modelele de șoareci.

  Doze mici zilnice au înjumătățit dezvoltarea tumorilor la modelele de șoareci

Echipa a testat celulele cancerului de sân incubate, în 96 de moduri diferite, expunându-le de fiecare dată la diferite doze de acid acetilsalicilic (aspirină).

Cercetătorii au descoperit că aspirina a ucis majoritatea celulelor de cancer de sân, iar cele care au rămas în viață au fost incapabile să mai crească.

În continuarea, cercetătorii au dat doze zilnice de aspirină , timp de 15 zile, șoarecilor infestați cu tumori agresive de cancer de sân. Doza primită a fost echivalentă cu o doză de 75 de miligrame la oameni, ce este considerată ca fiind o doză mică.

La sfârșitul celor 15 zile, echipa a comparat dimensiunile tumorale ale șoarecilor tratați cu alți cinci șoareci cu aceeași formă de cancer de sân agresiv dar care nu au primit aspirină.

Ei au descoperit că tumorile șoarecilor ce au primit aspirină, au fost cu 47% mai mici decât cele ale șoarecilor netratați.

Echipa apoi au dat o doză zilnică de aspirină la un grup de șoareci sănătoși timp de 10 zile, înainte de expunerea la celulele de cancer mamar. Comparativ cu un grup de control, șoarecii care au primit aspirină au prezentat un nivel mult mai mic de dezvoltarea a celulelor canceroase.

Potrivit lui Dr. Banerjee, echipa a constatat că aspirina a blocat activitatea de auto-reînnoire a celulelor canceroase mamare. ”Practic, ele nu s-au mai putut reproduce sau crește”, explică el.

Ca atare, cercetătorii cred că constatările lor indică că o doză zilnică de aspirină ar putea fi o strategie eficientă de prevenire a cancerului de sân. Dr. Banerjee spune:

”[…] Există două părți mici aici. Am putea da aspirină după chimioterapie, pentru a preveni recidivarea și să punem în continuare presiune, metodă ce am văzut ca fiind eficace atât în laborator cât și pe modelul șoarece, sau am putea-o folosi preventiv.”

În timp ce rezultatele echipei sunt promițătoare, Dr. Banerjee admite că indivizii ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a lua o doză zilnică de aspirină, arătând spre posibililele efecte secundare ale medicamentului, cum ar fi hemoragia internă.

Cu toate acestea, el crede că beneficiile consumului regulat de aspirină, depășesc riscurile, menționând că el a folosit un regim de aspirină zilnic în ultimii 3 ani și nu a experimentat nici un efect secundar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *