gutaGuta este estimată că afectează mai mult de 8 milioane de oameni din SUA. Deși poate fi o condiție debilitantă, un nou studiu sugerează că poate există o latură pozitivă a gutei: ar putea reduce semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta Alzheimer. 

Guta este o o formă comună de artrită inflamatorie. Aceasta este cauzată de hiperuricemie – o supraproducție a acidului uric în sânge. Acest lucru duce la depunerea de cristale de acid uric, sau urat monosodic, în țesutul organismului, în special în regiunea unor articulațiilor, care cauzează inflamații.

Guta apare adesea în degetul mare de la picior, și se poate răspândii la glezne, câlcâie, tocuri, genunchi, coate, încheieturi și degete. Când apare pentru prima dată, simptomele dispar normal în câteva zile. Dar pe măsură ce timpul trece, atacurile apar tot mai frecvent și durează mai mult.

Potrivit autorilor studiului, acidul uric ce se găsește în exces în sânge, are o legătură cu numeroase alte boli cardiovasculare și renale. Cu toate acestea, el poate preveni sau încetini dezvoltarea bolii Parkinson.

Acest lucru a pus echipa pe gânduri, acidul uric ar putea să ne protejeze de boala Alzheimer? Cu studiul lor, publicat în Analele Bolilor Reumatice, au căutat să afle.

Guta are legătura cu un risc mai scăzut cu  24% de a dezvolta Alzheimer. Cercetătorii au folosit date de la The Health Improvement Network (THIN) – o bază de date computerizată ce deține fișele medicale a 10.2 milioane de pacienți din Marea Britanie – pentru a evalua relația dintre gută și riscul redus de Alzheimer.

Ei au identificat 59224 de pacienți cu o vârstă medie de 65 de ani cu gută, alături de 238805 de pacienți fără această condiție. Toți pacienții înregistrați au fost cei care nu au fost diagnosticați cu gută sau demență înainte cu un an de studiul realizat.

Pe parcursul studiului (5 ani), echipa a identificat 309 cazuri noi de Alzheimer în rândul pacienților cu gută, în timp ce 1942 de cazuri s-au găsit printre pacienții fără gută.

În timp ce echipa spune că nu pot cita motivele exacte pentru această asociere, ipoteza lor este că – după cum arată și studiile anterioare de boli neurologice – acidul uric poate juca un rol.

„La animalele testate în laborator ce sufereau de boala Parkinson, acidul uric a demonstrat efectele sale neuroprotectoare împotriva agonistilor dopaminergici, momentul când apare așa numitul „stres oxidativ”,” autorii explică, „și efectele neuroprotectoare similare au fost observate la animalele testate suferinde de alte afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă și leziuni ale spinării.”

Cercetătorii adaugă:

„În concluzie, constatările noastre oferă prima dovadă pe bază de populație, pentru efectul potențial protector al gutei privind riscul de boala Alzheimer și să sprijine rolul pretins neuroprotector al acidul uric.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *