cup of coffee with cream and cinnamon  Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia susțin că femeile diagnosticate cu cancer de sân ce iau medicamentul tamoxifen ar putea să își înjumătățească riscul de recurență a cancerului în urma consumului de cafea.

Constatările – publicate în revista „Clinical Cancer Research” – se bazează pe cele dintr-un studiu anterior realizat de cercetătorii de la Universitatea Lund din 2013, în care echipa a găsit o legătură între consumul de cafea și reapariția cancerului de sân redusă, la 300 de femei care au folosit tamoxifen.

Cu toate acestea, în acest studiu, cercetătorii nu au putut să explice de ce a apărut că cafea a avut un efect de protecție împotriva revenirii cancerului de sân la aceste femei.

Acum spre deseosebire de studiul anterior, am combinat informațiile ce au legătură cu stilul de viață al pacienților și datele clinice a 1.090 de pacienți cu cancer de sân, cu studii asupra celulelor cancerul de sân”, spun cercetătorii Ann Rosendahl și Elena Jernström, ambele de la Universitatea Lund și Spitalul Universitar Skåne, aflat tot în Suedia.

După cancerul de piele, cancerul de sân este cel mai frecvent în rândul femeilor din SUA, care afectează aproximativ 1 din 8 femei în timpul vieții lor.

Terapia hormonală este un tratament standard pentru pacienții cu cancer de sân cu receptori estrogeni pozitivi (ER+), cel mai frecvent administrat după ce pacientul suferă intervenții chirurgicale pentru a scăpa de boală. Tamoxifen este un medicament utilizat pentru terapia hormonală. Acesta funcționează prin împiedicarea estrogenului de a se lega la celule canceroase din sân, astfel oprindu-le din creștere și înmulțire.

Cercetătorii au descoperit că printre femeile care au fost tratate cu tamoxifen, cele care au avut un consum moderat sau ridicat de cafea, au avut doar jumătate din probabilitatea reapariției cancerului de sân, decât cele care au avut un consum redus de cafea sau nu au băut deloc.

Mai mult de atâta, echipa a constatat că femeile tratate cu tamoxifen care au consumat cel putin două căni de cafea pe zi, au avut tumori mai mici și o proporție mai mică de tumori hormono-dependente decât femeile care au consumat mai puțin de o cafea.

  Cafeina, acidul cafeic, reduce diviziunea celulelor și crește rata de mortalitate a celulelor cancerigene

Mai departe, cercetătorii au analizat efectele a două substanțe prezente în cafea, cafeina și acidul cafeic, asupra celulelor cancerului de sân.

  Echipa a constatat că ambii compuși – mai ales cafeina – au redus diviziunea celulară și a crescut rata de mortalitate a celulelor, atât pentru ER+ cât și pentru receptorii estrogeni negativi (ER-) a celulelor de cancer mamar. Când medicația cu tamoxifen a intrat în rol, efectul a fost mai puternic. 

Acest lucru arată că aceste substanțe au un efect asupra celulelor cancerului de sân și a dezactivat căile de semnalizare de care celulele cancerigene au nevoie pentru a se dezvolta”, spune Rosendahl și Jernström.

Echipa susține că pacienții cu cancer de sân nu ar trebui să își schimbe medicația lor pentru cafea. „Dar dacă vă place cafeaua și luați de asemenea tamoxifen, nu există nici un motiv pentru a nu mai o mai bea. Doar două căni pe zi sunt suficiente pentru a face o diferența.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *