cancer de sânCercetătorii de la Universitatea din Cambridge și  Wellcome Trust’s Sanger Institute au descoperit gena responsabilă pentru cancerul de sân triplu-negativ. Ei au identificat gena din spatele uneia dintre cele mai agresive forme de cancer de sân care ar putea deschide calea  tratamentelor noi.

Cancerul de sân triplu-negativ este una dintre formele cele mai agresive ale bolii și aproape un sfert dintre pacienții diagnosticati nu va supraviețui mai mult de cinci ani.

Acum, cercetatorii de la Universitatea din Cambridge și  Wellcome Trust’s Sanger Institute au descoperit că gena BCL11A este hiperactiva în opt din zece pacienti.

„Studiile  au aratăt că după adaugarea unei gene  BCL11A   celulelor mamare umane sau al șoarecilor din laborator aceștea au început să se comporte ca celulele canceroase.Însa  când am redus activitatea de BCL11A  în trei probe de celule cancer triplu-negativ , ei au pierdut unele caracteristici ale celulelor canceroase și au devenit mai puțin tumorigene când au fost testate la soareci.Deci, prin creșterea activitații BCL11A vom crește comportamentul cancerigen al celulelor,prin reducerea acestora, vom reduce comportamentul cancerigen . ” spune Dr. Walid Khaled de la Universitatea din Cambridge.

Aproximativ 10.000 de oameni pe an sunt diagnosticate cu cancer de sân triplu-negativ. Boala nu răspunde la medicamente traditionale de cancer mamar, cum ar fi Herceptina și este unul dintre tipurile cele mai agresive.
Doar 77 la sută din persoanele cu cancer de sân triplu-negativ va supravietui timp de cinci ani, in comparatie cu 93 la suta pentru alte tipuri ale bolii.
Descoperire a fost salutată și de către alte organizații care au declarat că ar putea duce la noi tratamente specifice.
Dr. Emma Smith, ofițer de informații la Cancer Research UK, a declarat: „Descoperirea genelor care joacă un rol in cancerul de sân triplu negativ ar putea duce la noi modalitați de combatere a bolii, astfel acest studiu este un pas promițător .Următorii pași vor fi aflarea  dacă gena joacă același rol în producerea cancerului de sân la femei, si ce medicamente pot fi dezvoltate pentru a viza moleculele defecte.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *