Un bărbat de 62 de ani cu limfom non-Hodgkin, în stânga Decembrie 2015 şi la 3 luni după tratament Sursa: KITE PHARMA

Un tratament inovator cu terapia genei care impulsionează celulele sistemului imunitar propriu al pacientului a fost arătat că poate curăţa boala cu 1/3 la pacienţii în stadiu terminal.

Compania farmaceutică americană Kite Pharma a dat presei rezultatele de la primele 6 luni ale încercării noului lor tratament, numit terapia celulei CAR-T.

Circa 36 % din cei 101 pacienţi de la teste au fost încă în remisie completă după 6 luni şi 8 din 10 au văzut cancerul lor micşorându-se cel puţin cu jumătate pe parcursul studiului.

„Cifrele sunt fantastice,” a spus Dr. Fred Locke, un expert în cancer la sânge de la Centrul de Cancer Moffitt din Tampa care e co-autor şef la studiu.

„Există pacienţi în stare gravă, trataţi, care nu au alte opţiuni.”

Tratamentul, care a fost numit de doctori ‘un medicament viu’, funcţionează prin filtrarea sângelui pacientului pentru a îndepărta celulele-cheie ale sistemului imunitar numite celulele-T, care sunt mai apoi modificate genetic în laborator pentru a recunoaşte celulele canceroase.

Celulele canceroase sunt foarte bune în a evita sistemul imunitar, însă noua terapie, în esenţă le taie frânele, permiţând celulelor imune să-şi facă corespunzător treaba.

Martin Ledwick, asistent şef de informare la Cercetarea Cancerului din Marea Britanie a zis: “Aceste rezultate sunt promiţătoare şi sugerează că într-o zi aceste celule CAR-T ar putea deveni o opţiune de tratament pentru unii pacienţi cu anumite tipuri de limfom.

„Dar, noi avem nevoie să ştim mai multe despre efectele secundare ale tratamentului şi beneficiile pe termen lung.”

Pacienţii din cadrul studiului aveau unul din cele 3 tipuri de limfom non-Hodgkin, un cancer de sânge ce afectează 13.600 de pacienţi din Marea Britanie şi jumătate dintre aceştia au eşuat cu alte tratamente. Mulţi dintre pacienţii cu astfel de afecţiuni în stadii avansate trăiesc doar încă 6 luni, însă jumătate din grupul de test sunt în viaţă şi la 9 luni de la începere şi 1/3 pot fi vindecaţi.

Dimas Padilla, de 43 ani, din Orlando, care a fost avertizat că i se înrăutaţeşte situaţia după ce chimioterapia nu a mai funcţionat, este acum în remisie completă după ce a urmat terapia din luna August a anului trecut.

După ce a aflat despre cancerul său că e în fază terminală, el a spus: „Mă gândeam cum o să spun asta mamei mele, soţiei şi copiilor”.

După terapia CAR-T el a văzut cum tumorile sale „se micşorează precum cuburile de gheaţă ” şi acum e în remisie  completă.

„Ei au putut să-mi salveze viaţa,” a adăugat domnul Padilla.

Dintre participanţii la studiu, 13 % au dezvoltat o afecţiune periculoasă unde sistemul imunitar exagerează în lupta cu cancerul şi aproximativ 1/3 din pacienţi au dezvoltat anemie sau alte probleme legate de hemoleucogramă.

Aproape 1/3 au raportat de asemenea probleme neurologice ca: somnolenţă, confuzie, tremur sau dificultăţi în vorbire, însă acestea au ţinut doar câteva zile.

Rezultatele complete vor fi prezentate la conferinţa Asociaţiei Americane de Cercetare a Cancerului din Aprilie şi compania intenţionează să primească aprobare de la autoritățile de reglementare europene mai târziu în decursul acestui an.

„E un tratament sigur, cu mult mai sigur decât să ai limfom progresiv,” a spus Dr. Steven Rosenberg, de la institutul de cancer.

Alte companii, ca şi Juno Therapeutics, au trebuit să stopeze încercările cu tratamentul CAR-T din cauza morţii unor pacienţi.

Cancer | 5 simptome ce nu trebuiesc ignorate niciodată

1. Orice reducere în greutate/slăbire când nu ţineţi regim.
2. Sânge în urină sau excremente.
3. Tuşiţi cu sânge.
4. O umflătură la sân, vintre, testicule, parte a gâtului sau subsuoară.
5. Dureri severe, inexplicabile.

În numere | Cancerul în Marea Britanie

10,000
Numărul vieţilor ce ar putea fi salvate cu o diagnosticare din timp
352,197
Numărul oamenilor diagnosticaţi cu cancer în fiecare an (2013)
161,823
Decese anuale de cancer (2012)
50%
Şansa de a trăi cel puţin 10 ani după diagnosticarea cu cancer (conform cu 2010-2011)
41%
Procentajul de cazuri de cancer care pot fi prevenite

Sursa: Cercetarea Cancerului din Marea Britanie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *