Stock  Părinții joacă un rol important în formarea copiilor ca adulți, iar noi cercetări sugerează acest lucru din punct de vedere al sănătății precum și a caracterului. Un studiu a descoperit că copii expuși la fumatul pasiv de către părinți, sunt la un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă la vârsta adultă decât copii părinților nefumători.

Noul studiu publicat aduce dovezi la faptul că părinții fumători pot avea un efect asupra sănătății cardiovasculare a copiilor pe termen lung.

„Pentru a obține o perspectivă mai detaliată de termen-lung  asupra daunelor create de fumatului pasiv asupra copiilor, am început o primă investigație asupra fumatului parental, și dorim să vedem dacă are vreo legătură cu prezența plăcii aterosclerotice carotidiene la vârsta adultă”, scriu autorii.

Pentru acest studiu, cercetătorii au urmat participanții din studiul „Cardiovascular Risk in Young Finns Study” (studiu realizat în cinci orașe mari din Finlanda asupra tinerilor, conceput pentru a examina factorii de risc a bolilor cardiovasculare începând din tinerețe).

În perioada dintre 1980 și 1983, au fost colectate informații privind expunerea copiilor la fumatul parental. Datele examenelor cu ultrasunet ale carotidei au fost colectate când participanții au ajuns la maturitate (2001 – 2007).

În 2014 cercetătorii au măsurat nivelul de cotinină din sânge participanților de când erau copii, folosind probe înghețate în 1980. Cotinina este un produs de degradare majoră și poate fi folosit ca un biomarker pentru expunerea la fumatul pasiv.

Cercetătorii au descoperit că 84% dintre copii ai căror părinți nu fumau, nu li s-a detectat cotinină în probele lor. În schimb, doar 62% din copii ce aveau doar un părinte fumător și 43% din copii ce avea ambii părinți fumători au fost găsiți cu niveluri zero de cotinină.

Riscul bolilor de inimă poate fi redus prin exercitarea unei igiene bune a fumatului

Indiferent de alte variabile, riscul de a dezvolta plăci în artera carotidă la maturitate a fost de 1,7 ori mai mare la participanții care au fost expuși la cel puțin un părinte fumător în copilărie, în comparație cu cei ai căror părinți nu fumau deloc.

Riscul de a dezvolta plăci pe carotidă depinde de faptul dacă părinții fumători au încercat să minimalizeze expunerea copiilor la fumul de țigară. La copii ai căror părinți fumau, dar au limitat expunerea lor, riscul a fost de 1,6 ori mai mare decât la copii ai căror părinții erau nefumători.

În schimb, copii ai căror părinți fumau și nu au încercat sub nici o formă să le limiteze expunerea la fumul de țigară, se confruntă în maturitate cu un risc de 4 ori mai mărit de a dezvolta plăci pe carotidă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *