Unde merg gândurile noastre când murim? Dacă eşti norocos, ele rămân pentru puţin timp pe loc.

Doctorii canadieni studiind activitatea cerebrală la pacienţi recent decedaţi au descoperit că oamenii nu se opresc întotdeauna din gândit atunci când inimile noastre încep să bată. Unul din creierele pacienţilor a rămas activ pentru mai bine de 10 minute după ce el/ea au fost consideraţi morţi clinic. Activitatea a fost similară cu cea a unui somn adânc.

Este o mare schimbare faţă de ceea ce credeau cercetătorii înainte, bazat pe un studiu cu şobolani decapitaţi, care au experimentat un val sporit de activitate la un minut după ce au trecut prin această soartă crudă. Însă noile descoperiri, raportate într-un studiu publicat de doctorii de la Universitatea Western din Ontario, indica faptul că la oameni, activitatea cerebrală e şi mai complicată.

Studiul a avut în vedere 4 pacienţi bolnavi în stare critică cărora li s-au oprit aparatele de la ATI din Ontario. Fiecare pacient a experimentat nivele diferite de activitate cerebrală în momentele dinainte şi după ce au murit. Unii chiar au încetat să gândească înainte să moară.

Însă un pacient a experimentat în mod misterios un val de activitate atât înainte cât şi după ce el/ea a murit. Perioada de activitate după ce medicii au declarat pacientul mort a durat 10 minute şi 38 de secunde, conform studiului.

Desigur, a fost o mică probă, pe care doctorii au notat-o în descoperirile lor, dar asta arată spre nevoia de cercetări amănunţite legate de activitatea cerebrală după moarte, în special, atunci când se ia în considerare etica ce priveşte donarea de organe.

Ei au sugerat, de asemenea, că valul activităţii cerebrale dinaintea morţii ar putea furniza un semnal de avertizare că moartea e aproape, au spus ei.

Doar ceva la care să ne gândim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *