O dietă ce imită postul temporar, induc şoarecii într-o stare de înfometare, anulând diabetul la animale, conform unui nou studiu. Dieta a arătat, de asemenea, că reduce factorii de risc la oameni cu pre-diabet.

Studiul susţinut de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au arătat că dieta specială ce imită postul declanşează dezvoltarea celulelor de producere a insulinei la şoareci cu diabet. Studiul a fost publicat în jurnalul Celula.

La oameni, un studiu anterior al dietei reducea factorii de risc ai diabetului, precum nivelele crescute de zahăr în sânge, pentru persoanele care se îndreptau înspre dezvoltarea bolii. Un articol despre dieta la oameni a apărut în Medicina Ştiinţa Translaţională.

O femeie umple seringa şi se pregăteşte să-şi injecteze insulina

Atât la diabetul tip 1 cât şi la stadii avansate de diabet tip 2, celulele beta ale pancreasului sunt distruse. Însă, autorii au spus că, se pare că dieta „reporneşte” corpul, mutând pe genele care declanşează eliberarea celulelor stem, celule stăpân responsabile pentru dezvoltarea organului.

Se cere mai mult decât postul

Totuşi, să posteşti numai nu e cheia în restaurarea nivelelor de insulină. Oamenii de ştiinţă au spus că rehrănirea după o dietă scurtă de înfometare, cu nutrienţi special calibraţi este critică pentru impulsul pornirii producerii noilor celule beta.

Procesul activării celulelor stem este acelaşi cu cel văzut în embrioni pentru a stimula creşterea organului, conform cu profesorul de gerontologie Valter Longo, director la Institutul Longevity din cadrul UCS (Universităţii din California de Sud) şi autor senior la ambele studii. El a spus că, dieta ce imită postul poate fi folosită pentru a reprograma celulele fără alte modificări genetice.

„Aşa că, practic sistemul foloseşte ceva din acelaşi program pe care noi îl utilizăm pe parcursul dezvoltării embrionice şi fetale pentru a regenera pancreasul odată ce mâncarea se întoarce,” a zis el. „Şi asta-i şmecheria.Nu e atât de mult despre înfometare. E mai mult combinaţia de înfometare şi rehrănire.” Şi, el a subliniat, „rehrănirea trebuie să fie una de alimentaţie crescută.”

Participanţii la studiu au ţinut dieta cu grăsimi-ridicate, calorii-scăzute, proteine reduse, au consumat între 800 şi 1.100 de calorii zilnic timp de 5 zile succesiv în fiecare lună timp de 3 luni. După fiecare post, ei au fost rehrăniţi cu alimente bogate în nutrienţi.

Cercetătorii au descoperit că postul a declanşat producerea unei proteine numită Ngn3, care a generat noi celule beta sănătoase care au secretat insulină. Ei au văzut producerea de insulină într-un vas cu celule pancreatice extrase de la şoareci şi de la donatori umani şi pacienţi cu ambele tipuri de diabet.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că dieta a înlocuit celulele (producătoare de insulină) deteriorate cu noi celule funcţionale la şoareci ţinuţi la dietă timp de 4 zile.

Boli de inimă, risc de cancer

Investigatorii au adunat, de asemenea dovezi că dieta ce imită postul reduce riscul de boli ce sunt corelate cu vârsta, inclusiv boli de inimă şi cancer. Poate să aducă şi beneficii pentru oamenii cu scleroză multiplă, au spus cercetătorii.

Însă Longo a zis că oamenii cu diabet nu ar trebui încă să încerce acasă dieta pentru că poate să scadă nivelele de zahăr în sânge la nivele primejdios de reduse, dacă nu ştiu ce fac. „Noi avertizăm oamenii că, mai ales [pentru cei cu] tip 1 sau pacienţi ce-şi injectează ei insulină, poate fi foarte riscant sau chiar letal,” a atenţionat Longo.

El a spus că investigatorii au fost gata să înceapă vaste teste clinice umane la dieta ce imită postul pentru următoarele 6 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *