Doctorii raportează rezultate dramatice a unei noi terapii pentru oamenii cu o formă de cancer de sânge. În unele cazuri pacienţii cărora li s-a spus că mai au doar câteva luni de trăit au intrat în remisie completă.

Terapia, riscantă, experimentală a fost chiar ultima ‘oprire’ pentru pacienţii cu cancer de sânge agresiv – Limfomul Non-Hodgkin. “Aceştia sunt pacienţi care în mod absolut nu răspund la îngrijirea chimioterapeutică standard,” a spus Dr. Frederick Locke de la Centrul de Cancer Moffitt. Moffitt a fost parte a studiului unei imunoterapii numit CAR-T.

Doctorii iau celulele sistemului imunitar (numite “celule-T”) din corpul pacientului, apoi le reprogramează pentru a găsi şi distruge celulele canceroase.

“Acele mici celule-T devin super soldaţi cu navigare GPS dirijate împotriva celulelor limfomului în acest caz,” a zis Locke.

Celulele sunt apoi turnate înapoi în organism. Din cei 101 pacienţi din cadrul studiului, 80% au observat micşorarea tumorilor lor şi 8 luni mai târziu, 1/3 sunt în remisie completă. CAR-T nu este fără riscuri serioase deoarece poate să deraieze sistemul imunitar al organismului.

“3 pacienţi au murit în încercările clinice, nu din cauza limfomului progresiv ci datorită complicaţiilor tratamentului,” a specificat Dr. Locke.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a dat acestei terapii experimentale statutul de “descoperire”. S-ar putea obţine o aprobare pe la sfârşitul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *