Cercetătorii israelieni şi palestinieni au efectuat un studiu epidemiologic la scară largă examinând factorii de risc pentru o formă a limfomului Non-Hodgkin la aceste 2 populaţii. La ambele grupuri, expunerea recreaţională la soare, folosirea de vopsea de păr neagră pentru colorare, istoricul spitalizării pentru infecţii şi dacă aveau o rudă de gradul I cu cancer de sânge au fost asociate cu Limfomul Non-Hodgkin cu celule B. De asemenea, fiecare grup a avut factori de risc unici.

Limfomul Non-Hodgkin (LNH), tumori ce pot origina de la limfocite B sau T, înregistrează aproximativ 3% din povara cancerului la nivel mondial. Majoritatea studiilor epidemiologice a LNH au fost făcute la populaţiile nord americane europene şi foarte puţin la populaţiile din estul Asiei. Foarte puţine studii epidemiologice au fost efectuate pe limfomul Non-Hodgkin cu celule B (LNH-B) la populaţiile din Orientul Mijlociu.

Din moment ce, israelienii şi palestinienii reprezintă populaţii diferite genetic şi cultural, ce trăiesc în proximitate geografică, cercetarea ce analizează factorii lor de risc pot îmbogăţi înţelegerea noastră asupra genelor şi mediului în cauzarea limfomului. În ciuda faptului că, împart acelaşi ecosistem, populaţiile sunt diverse în ceea ce priveşte stilul de viaţă, comportamentul cu privire la sănătate şi sistemele medicale. Cu toate acestea, ambele populaţii raportează incidente ridicate de LNH, ceea ce reprezintă a 5-a boală comună în Israel şi a 8-a cea mai comumă boală printre palestinieni. (În 2012, Israel era pe primul loc în lume la rata de incidenţă a LNH.)

Acum, cercetătorii israelieni şi palestinieni au efectuat un studiu epidemiologic la scară largă examinând factorii de risc pentru LNH-B şi subtipurile sale la aceste 2 populaţii. Echipa a fost condusă de Prof. Ora Paltiel, director la Şcoala de Sănătate Publică şi Medicină Comunitară ‘Hadassah Braun’ şi Facultatea de Medicină de la Universitatea Ebraică şi dr. senior la Departmentul de Hematologie de la Şcoala Hadassah.

Recrutând de la ambele populaţii (arabi palestinieni şi evrei israeliţi), cercetătorii au avut în vedere istoricul medical, factori de mediu şi stil de viaţă la 823 de oameni cu limfomul Non-Hodgkin cu celule B (LNH-B) şi la 808 de oameni sănătoşi. Folosind date de la chestionare, analize patologice, serologie şi genotip, ei au aflat nişte factori de risc comuni la ambele populaţii şi alţi factori unici la fiecare populaţie.

Informaţiile, raportate în jurnalul Plos One, au arătat că la ambele populaţii, LNH-B general a fost asociat cu expunerea recreaţională la soare, folosirea de vopsea de păr neagră pentru colorare, istoricul spitalizării pentru infecţii şi dacă aveau o rudă de gradul I cu cancer de sânge. O asociere inversată a fost observată în cazul folosirii de alcool. Unele expuneri, ce include fumatul şi utilizarea în doze mari de pesticid (în locuinţe), au fost asociate cu subtipuri specifice de LNH-B.

Informaţiile au arătat, de asemenea şi diferenţele dintre populaţii. Printre numai arabii palestinieni, factorii de risc au inclus grădinăritul, istoric de herpes, mononucleoză, rubeolă sau transfuzie de sânge, în timp ce aceşti factori nu au fost identificaţi la populaţia de evrei israeliţi. În contrast, factorii de risc ce se aplicau doar evreilor israeliţi includeau cultivarea de fructe sau legume şi bolile autoimune auto-raportate.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că, la factorii de risc observaţi după etnie ar putea reflecta diferenţe la stilul de viaţă, sisteme medicale şi raportarea tiparelor, pe când variaţii ale subtipurilor de limfom presupun factori cauzali specifici pentru tipuri diferite ale bolii. Aceste descoperiri necesită investigare mai departe datorită mecanismelor lor.

Faptul că, factorii de risc operează diferit la grupuri etnice diferite ridică posibilitatea de interacţiuni mediu-gene, care sunt, că acele expuneri de mediu se comportă diferit la indivizi ce provin din condiţii genetice diferite. Însă, această divergenţă poate să reflecte diferenţe la dietă, obiceiuri culturale, condiţii socio-economice, de mediu şi de locuinţă, servicii medicale, expunere la infecţii din tinereţe sau alţi factori.

Studiul reflectă un efort ştiinţific solidar ce implică investigatori israelieni şi palestinieni şi demonstrează importanţa cercetării de cooperare chiar şi în climatele politice nesigure. Epidemiologia cancerului va fi îmbogăţită prin lărgirea cercetării analitice de a include populaţii mai puţin studiate de la o varietate de etnii şi regiuni geografice.

„Separat de contribuţia ştiinţifică pe care o asigură acest studiu în termeni de înţelegere a factorilor de risc pentru LNH, cercetarea implică o colaborare importantă printre mai multe instituţii. Studiul a furnizat oportunităţi pentru antrenarea cercetătorilor israelieni şi palestinieni şi va asigura interacţiune intelectuală pentru anii ce urmează. Datele strânse vor asigura, de asemenea, o platformă de cercetare pentru studiul viitor al limfomului. Cercetarea epidemiologică are potenţialul de a îmbunătăţi şi conserva sănătatea umană şi poate servi şi ca un pod de dialog printre naţiuni,” a spus Prof. Ora Paltiel.

Sursa: Universitatea Ebraică din Ierusalim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *