fumatulinterzisExpunerea la fumatul pasiv în SUA a scăzut la jumătate între 1999 și 2012. Cu toate acestea, 1 din 4 nefumători sunt încă expuși la fumatul pasic, potrivit unui nou studiu.

Raportul de la Centrul de Control și Protecție al Bolilor (Centers of Disease and Protection – CDC) prevede că aproximativ 58 de milioane de nefumători și 2 din 5 copii cu vârstă cuprinsă între 3-11 ani sunt încă expuși în ciuda faptului că s-a redus semnificativ nivelul fumatului pasiv.

„Fumatul pasiv poate ucide. Prea mulți americani, mai ales prea mulți copii americani sunt încă expuși la el”, spune directorul CDC Dr. Tom Frieden. „Faptul că 40% dintre copii – inclusiv 7 din 10 copii sunt negri – sunt încă expuși arată cât de mult mai avem de lucrat pentru a proteja pe toată lumea de acest pericol de sănătate.”

Expunerea la fumatul pasiv a fost evaluată prin măsurarea nivelurilor de cotinină – un compus chimic găsit în tutun – în sânge. Datele au fost obținute de la „National Health and Nutrition Examination Survey”.

CDC a constatat că nu există un nivel sănătos de fumat pasiv. În fiecare an, fumatul pasiv este asociat cu moarea a peste 400 de copii și 41000 de nefumători adulți.

Fumatul pasiv conține peste 7000 de substanțe chimice, dintre care experții au identificat 70 care pot cauza cancer. Printre sugari și copii, fumatul pasiv poate duce la atacuri de astm, infecții ale urechii, infecții respiratorii și sindromul morții subite. Printre adulți se mai poate manifesta de asmenea sub forma de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Deși nivelurile de expunere a fumatului pasiv au scăzut în general, anumite grupuri demografice sunt mai afectatea decât altele. Nefumătorii cel mai probabil să fie afectați sunt persoanele de culoare (aproape jumătate), copii cu vârste cuprinse între 3-11 ani, oameni sub pragul sărăciei (2 din 5) și persoanele care trăiesc în locuințe închiriate (1 din 3).

În raport, termenul de închiriere este folosit pentru a identifica persoanele care trăiesc în locuințe compartimentate în mai multe unități. Aproximativ 80 de milioane de americani sunt estimați să locuiască în asemenea condiții, unde fumul pasiv se poate infiltra în unitățile nefumătorilor.

„Potențialul de expunere în locuințele subvenționate sunt în special îngrijorătoare pentru că mulți dintre rezidenți – inclusiv copii, cei mai în vârstă, și persoanele cu handicap – sunt deosebit de sensibile la efectele fumatului pasiv”, spune Brian King, în calitate de director adjunct pentru traducerea și cercetarea din biroul CDC ce privește fumatul și sănătatea.

Legile de stat și locale doresc să reducă expunerea fumatului pasiv

CDC pun seama pe mai mulți factori privind reducerea fumatului pasiv. Aproape jumătate din polulatia din SUA (49.3%) este acum acoperită de legile locale și de stat ce interzic fumatul în spațiile publice, cum ar fi locurile de muncă, restaurante și baruri.

Un total de 26 de state, Districul Columbia și aproape 700 de orașe au adoptat legi puternice împotriva fumatului.

În plus, raportul CDC evidențiază că fumatul a devenit mai puțin popular în ultimii 20 de ani iar fumatul în jurul nefumătorilor este mai puțin acceptat social.

În ciuda acestor îmbunătățiri, orice nivel de expunere la fumatul pasiv poate fi periculos, și pot fi luate măsuri suplimentare pentru a reduce și mai mult aceste cifre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *