romania-in-topul-tarilor-cu-cei-mai-multi-bolnavi-de-hepatita-c-din-europa-171858  Cercetătorii ştiu de mai multă vreme că pacienţii cu hepatita C au un risc crescut de cancer la ficat. Dar un nou studiu, recent prezentat la „European Association for the Study of the Liver’s 50th International Liver Congress” din Viena, Austria, constată că hepatita C poate ridica, de asemenea, riscul de apariţie a altor tipuri de cancer.

Hepatita C este o stare caracterizată prin inflamarea ficatului, rezultate în urma infecţiei cu virusul hepatitei C (VHC). Se estimează că în Statele Unite, aproximativ 3,2 milioane de oameni au VHC, deşi 70 – 80% dintre acestea nu sunt conştiente că sunt infectate pentru că condiţia nu prezintă nici un simptom.

Hepatita C se transmite în primul rând prin contactul sângelui unei persoane infectate. Potrivit Centrului de Control şi Prevenţie al Bolilor, cei mai mulţi oameni ajung să fie infectaţi în urma folosirii la comun a acelor sau a altor echipamente folosite în administrarea drogurilor injectabile.

Deşi mai puţin frecvent, VHC poate fi, de asemenea răspândit prin contactul sexual cu o persoană infectată, prin schimbul de obiecte de îngrijire personală – cum ar fi schimbul de obiecte de îngrijire personală şi aparate de ras – care ar fi putut intra în contact cu sângele unei persoane infectate, sau de a fi născut de o mamă ce avea deja hepatita C în timpul sarcinii.

Este bine ştiut că infecţia cu VHC poate creşte riscul unei persoane de a dezvolta cancer la ficat. Centrului de Control şi Prevenţie al Bolilor susţine că 1-5 persoane din 100 de persoane infectate cu VHC mor de ciroză hepatică (cicatrizarea ţesutului hepatic) sau cancer hepatic.

Dar cum hepatita C afectează riscul unei persoane de a dezvolta alte tipuri de cancer? Dr. Nisa Nyberg şi colegii săi de la „Kaiser Permanente California” (KPSC), stabilesc să investigheze această cauză.

  Riscul de cancer este două ori mai mare pentru pacienţii cu virusul hepatitei C după excluderea cancerului la ficat

Pentru studiul lor, Dr. Nyberg şi colegii săi au evaluat toate diagnosticele care au avut loc la KPSC la pacienţii cu VHC şi cei fără cu vârsta de 18 ani, între 2008 şi 2012.

Cercetătorii au descoperit că, în comparaţie cu pacienţii fără VHC, pacienţii cu VHC nu au doar un risc crescut de cancer la ficat, dar şi de alte tipuri de cancer, inclusiv limfom non-Hodgkin şi cancer de prostată şi renal.

Echipa a identificat 2.213 de diagnostice de cancer în rândul pacienţilor cu VHC în timpul perioadei de studiu de 5 ani. Când cancerul de ficat a fost exclus, 1654 de diagnostice de cancer au rămas. Dintre pacienţii fara VHC, au fost identificate 84.419 de diagnostice de cancer, 83.795 rămânând după excluderea cancerului la ficat.

Pe baza constatărilor lor, cercetătorii au calculat că pacienţii cu VHC au cu 2,5 ori mai multe şanse decât pacienţii care nu au VHC, de a fi diagnosticaţi cu cancer, inclusiv cancer de ficat. Când cancerul de ficat a fost exclus, riscul de cancer era încă aproape de două ori mai mare pentru pacienţii cu VHC potrivit studiului.

Comentând pe constatările lor, Dr. Nyberg spune:

  „Rezultatele sugerează că ratele de cancer sunt crescute în cohorta de pacienţi cu hepatita C, faţă de pacienţii fără hepatita C, ambele incluzând şi excluzând cazurile de cancer de ficat. Aceste constatări, cu siguranţă subliniază sugestia că hepatita C poate fi asociată cu un risc crescut de cancer.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *