Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu hipertensiune — ceva ce a fost legat de alegerile stilului de viaţă.

Dr.Anona Griffith, medic pediatru la Gateway Plaza, din Old Harbour, a spus despre copii că nu sunt imuni la multe din afecţiunile cu care se confruntă adulţii.

“Multe dintre bolile despre care anterior se credea că sunt boli de adulţi sunt văzute la copii şi adolescenţi cu rate în creştere. Cu toate acestea, cu o conştientizare mărită, o mai bună documentare şi raportare, rata apariţiei acestor afecţiuni se remarcă a fi în urcare. Hipertensiunea sau tensiunea arterială ridicată, cum mai este cunoscută de obicei, este o astfel de afecţiune,” a explicat ea.

Tensiunea arterială e descrisă ca forţa sângelui ce curge prin vasele organismului. În condiţii normale, inima pompează sânge prin vase peste tot în corp. Deşi, la un pacient hipertensiv, sângele e împins foarte violent împotriva vaselor sanguine, o acţiune care uneori poate cauza daune vaselor de sânge, inimii şi altor organe.

“Diagnosticul de hipertensiune se bazează pe o urcare susţinută a tensiunii arteriale pe parcursul unei perioade de timp peste o anumită limită pentru un copil de aceeaşi vârstă, înălţime şi sex. Aceste limite au putut fi prestabilite de la populaţia generală şi sunt disponibile pentru comparaţie. Necesită, de asemenea, ca o mărime adecvată a tensiometrului să fie utilizată pentru a stabili exactitatea metodei de testare. Tehnica folosită ar trebui să implice în mod ideal utilizarea unui stetoscop,” a explicat Dr.Griffith.

Totuşi, în unele cazuri, în timp ce, copiii s-ar putea să nu aibă hipertensiune, nivelele tensiunii lor arteriale fac referire la o afecţiune cunoscută ca pre-hipertensiune, la care tensiunea arterială este ridicată dar este sub limită, în 95% din cazuri. Astfel, este nevoie de o monitorizare foarte atentă şi schimbări ale stilului de viaţă.

Dr.Griffith a pus că, dacă cineva e diagnosticat cu hipertensiune, trebuie stabilită cauza. Ea a zis că, dacă nu poate fi identificată cauza, este considerat ca hipertensiune primară şi poate fi asociată cu factori de risc precum dietă săracă, stil de viaţă sedentară şi obezitate.

“Deseori la copii, este o cauză ce poate fi identificată, care de obicei este descoperită prin metoda de urină pozitivă/negativă şi investigaţii la imagistică… Dacă a doua cauză este tratată, ar putea ajuta totodată în soluţionarea hipertensiunii,” a subliniat Dr.Griffith.

Dacă hipertensiunea rămâne netratată, efectele pe termen lung ce le are asupra sistemelor organice ale organismului copilului sunt identice cu cele avute la adulţi. Asta înseamnă că, cu cât sunt copiii mai devreme diagnosticaţi, părinţii trebuie să exploreze opţiuni de tratament, care vindecă, în caz contrar, va asista cu gestionarea afecţiunii şi minimizarea dizabilităţii precum şi cu prevenirea morţii, care s-ar putea întâmpla dacă afecţiunea rămâne necontrolată.

“Din această cauză se recomandă ca screening-ul la tensiunea arterială să înceapă la vârsta de 3 ani, deoarece făcut din timp se poate detecta şi interveni în faze incipiente. Acest test ar trebui făcut şi mai apoi, ca o rutină, bazat pe factori de risc ca şi: obezitatea, boli cardiovasculare, boli de rinichi, nivele ridicate de colesterol, istoricul familiei sau diabet,” ne-a sfătuit Dr.Griffith.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *