Cancer_de_colon_roCancerul colorectal este așteptat să provoace aproape 50.000 de decese doar în SUA în acest an, astfel devening a doua cauza de deces în țară. Într-un nou studiu cercetătorii spun că dieta vegetariana ar putea reduce semnificativ riscul de apariție a bolii. 

Cancerul colorectal este un cancer care începe în colon sau în rect. Potrivit Societății Americane de Cancer, un individ are o sanșă de 1 la 20 de apariție a bolii la un moment dat în viața lor.

În timp ce rata de deces din cauza cancerului colorectal rămâne ridicată, aceasta a scăzut în ultimii 20 de ani. Acest lucru se datorează în primul rând screening-ului crescut pentru boală, permițându-i să fie detectat mai devreme și de a fi mai ușor de tratat.

Treatment for colorectal cancer has also improved in recent years, which has led to better survival rates. There are now more than 1 million colorectal cancer survivors in the US.

While screening and treatment should remain an important focus for colorectal cancer, Dr. Orlich and colleagues say identifying risk factors for the disease is crucial for primary prevention. For their study, the team investigated dietary risk factors for colorectal cancer.

Tratamentul pentru cancerul colorectal s-a îmbunătățit în ultimii ani, ceea ce a condus la rate mai bune de supraviețuire și vindecare totală. Există acum mai mult de 1 milion de supraviețuitori de cancer colorectal în SUA.

În timp ce screening-ul și tratamentul ar trebui să rămână un punct important pentru cancerul colorectal, Dr. Orlich și colegii săi, spun că identificarea factorilor de risc pentru boală este esențială pentru prevenirea primară. Pentru studiul lor, echipa a investigat factorii de risc dietetici pentru cancerul colorectal.

Risc cu 22% mai redus de cancer colorectal cu o dietă vegetariană

Numeroase studii au sugerat că o dietă bogată în carne roșie și carne prelucrată poate crește riscul de cancer colorectal, în timp ce o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale a fost asociată cu un risc redus. Pentru a construi aceste constatări, echipa și-a propus să descopere cum o dietă vegetariană afectează riscul de a dezvolta cancer colorectal.

Cercetătorii au analizat 77659 de bărbați și femei care au fost recrutați pentru „Adventist Health Studiy 2 (AHS-1)” între 2002 și 2007.

Tuturor participanților li s-a cerut să completeze un chestionar alimentar și un chestionar medical pentru studiul de referință. Incidența cancerului în rândul participanților a fost evaluată până în 2014, iar acestea au inclus și bazele de date cu registrele de cancer ale statului.

În 7,3 ani, o medie de 490 de participanți au fost diagnosticați cu cancer colorectal, din care 380 au fost cazuri de cancer de colon și 110 au fost cancer rectal.

Rezultatele studiului au scos la iveală faptul că indivizii care urmează o dietă vegetariană au un risc de 22% mai mic de a avea cancer colorectal, 19% mai mic de a avea cancer de colon și un risc de 19% mai redus de a avea cancer rectal, comparativ cu participanții care nu au urmat o dietă vegetariană.

Analizând rezultatele în funcție de tipul de dietă vegetariană urmată, echipa a descoperit că pesco-vegetarienii (vegetarienii ce consumă și pește) au avut un risc cu 49% mai redus de cancer colorectal, lactov-ovo-vegetarienii (vegetarienii ce consumă și lapte și ouă), au avut un risc cu 18% mai redus, veganii au avut un risc cu 16% mai redus, iar semi-vegetarienii au avut un risc cu 8% mai redus de a dezvolta boala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *