Dacă îţi iei smartphone-ul cu tine la baie, poate vrei să te mai gândeşti o dată la acest obicei.

Un  studiu din 2011 al Şcolii de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra a descoperit materie fecală pe 1 din fiecare 6 smartphone-uri. Microbiologistul Charles Gerba de la Universitatea din Arizona a mers chiar şi mai departe cu cercetarea sa, care a descoperit că celularele poartă de 10 ori mai multe bacterii decât majoritatea capacelor de WC.

Parte a acestui motiv este faptul că, toaletele sunt curăţate mult mai frecvent, a spus Gerba. Oamenii asociază baia cu microbii. Telefoanele celulare/ smartphone-urile sunt cel mai adesea omise.

Iată aici cele mai obişnuite 5 articole care sunt lăsate la o parte când vine vorba de rutina de curăţit:

Aparatura Electronică

Telefoanele mobile nu sunt singurele aparate/dispozitive electronice ce pot fi numite cele mai mizerabile din casă. Telecomenzile pentru TV, DVD playere şi aparate de streaming sunt de asemenea cele mai omise printre cele care ar trebui să fie curăţate.

Tabletele precum iPad-ul sunt şi ele de vină, s-a raportat în USA Today. Dacă mai mulţi oameni folosesc aceste dispozitive, răspândesc germenii şi bolile aferente.

Pentru curăţare: Suprafeţele aparatelor electronice pot fi curăţate cu dezinfectant.

Chiuveta de bucătărie

O chiuvetă de bucătărie de acasă poartă mai multe bacterii decât toaleta şi coşul de gunoi la un loc, s-a descoperit în studiul lui Gerba.

“Există mai multe bacterii fecale într-o chiuvetă decât într-un WC,” a zis Gerba.” “De aceea câinii beau din toaletă. Ei ştiu că e mai bine decât să bea din chiuvetă,” a glumit el.

Chiar mai rău e cu buretele de bucătărie, de care Gerba a descoperit că are de până la de 200.000 de ori mai multe bacterii decât o toaletă.

Pentru curăţare: Gerba a spus că o chiuvetă de bucătărie trebuie spălată zilnic cu apă fierbinte şi săpun, în special după contactul cu carne crudă sau de pasăre. Bureţii folosiţi ar trebui udaţi şi băgaţi la microunde timp de 1 minut pentru a-i dezinfecta.

Echipamente de joacă

Acele seturi colorate de joacă pe care copiii le iubesc atât de mult s-au dovedit a fi magneţi pentru bacterii.

“Eu nu mai îmi las nepoţii să meargă să se joace în astfel de locuri de joacă, cu toate că, mai nou, unele au staţii de dezinfectare a mâinilor. Locurile de joacă sunt toalete publice pentru păsări.”

Pentru curăţare: Dacă permiteţi copiilor voştri să se joace în spaţii de joacă publice, aduceţi şi mult dezinfectant pentru mâini, a zis Gerba.

Pungi/plase pentru cumpărături reutilizabile

Pungile/plasele pentru cumpărături reutilizabile sunt ideale în a ajuta mediul, însă ele pot adăposti ameninţări pentru sănătate, inclusiv bacteria E. coli. Nivelele de bacterii descoperite, au fost suficient de semnificative pentru a cauza boli seriose, sau chiar moarte.

“Mai mult, consumatorii sunt alarmant de inconştienţi de aceste riscuri şi de nevoia critică de dezinfectare a acestor pungi/plase săptămânal.” a explicat Gerber.

Pentru curăţare: Spălaţi foarte atent toate aceste pungi/plase reutilizabile, inclusiv cu clor, dacă doriţi.

Pantofii

Gerba a descoperit că este nevoie de numai 2 săptămâni pentru o nouă pereche de pantofi să colecteze aproximativ 421.000 de bacterii, conform unui studiu de microbi colectaţi pe încăţăminte.

“Apariţia comună (96 %) a bacteriei E. coli şi coliforme pe partea exterioară a pantofilor indică contactul frecvent cu material fecal, care cel mai probabil este originat din podelele de la toaletele publice sau contactul cu materie animală fecală de afară,” a spus Gerba.

Pentru curăţare: Pantofii (ce pot fi spălaţi) băgaţi în maşinile de spălat cu detergent elimină toate bacteriile fecale şi reduce toate bacteriile de 90+%, a descoperit Gerba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *