Noua terapie micşorează tumorile la o majoritate de pacienţi cu limfom non-Hodgkin care şi-au consumat toate celelalte opţiuni de tratament.

Sursa foto: NBC

New York – Doctorii raportează rezultate dramatice a unei noi terapii pentru oamenii cu o formă de cancer de sânge.

În unele cazuri, pacienţi cărora li s-a spus că mai au doar câteva luni de trăit au intrat în remisie completă.

Riscanta terapie experimentală a fost chiar ultima oprire pentru pacienţii cu cancer de sânge agresiv, limfomul Non-Hodgkin.d

„Aceştia sunt pacienţi care în mod absolut nu răspund la îngrijirea standard de chimioterapie,” zice Dr. Frederick Locke de la Centrul de Cancer Moffitt.

Moffitt a fost parte a studiului unei imunoterapii numită CAR-T.

Doctorii scot celule ale sistemului imunitar (numite „celule-t”) din corpul pacientului, apoi le reprogramează pentru a găsi şi distruge celulele canceroase.

„Acele mici celule-t devin super soldaţi cu navigaţie GPS direcţionaţi împotriva celulelor de limfom, în acest caz,” a spus Locke.

Apoi celulele sunt introduse înapoi în corp.

Din cei 101 pacienţi din cadrul studiului, 80% şi-au văzut tumorile micşorându-se şi 8 luni mai târziu, 1/3 sunt în remisie completă.

CAR-T nu e fără riscuri serioase deoarece poate deraia sistemul imunitar al organismului.

„3 pacienţi au murit în încercările clinice, nu din cauza limfomului progresiv ci datorită complicaţiilor tratamentului însuşi,” a observat Dr. Locke.

Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor a dat acestei terapii experimentale statutul de „descoperire”.  S-ar putea să fie şi o aprobare pe sfârşitul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *