Oamenii de ştiinţă au crezut că dacă distrug celulele secretoare de acid din stomac va duce la o stare precanceroasă în alte celule din stomac. În stomacurile şoarecilor, celulele din dreapta (în galben) suferă un proces ce poate duce la cancer. Însă în stânga, unde cercetătorii în mod selectiv au distrus celulele secretoare de acid, schimbările precanceroase nu au mai avut loc.

Priceperea convenţională susţine că odată cu pierderea de celule ce secretă acid în stomac duce la o stare care în cele din urmă se poate dezvolta în cancer la stomac.

O nouă cercetare a Şcolii de Medicină de la Universitatea Washington, a Centrului de Cancer de la Spitalul Barnes-Jewish şi a Universităţii Washington din St. Louis insa indică ceva contrar.

Cercetătorii au descoperit că numai prin deteriorarea celulelor secretoare de acid nu se porneşte rapid transformarea celulelor în celule precanceroase — cel puţin la un şoarece model.

Lucrarea lor a fost publicată online în jurnalul Gastroenterologie.

“Noi credem că e mai uşor să oprim cancerul din faza incipientă decât să-l tratăm după ce apare, astfel că, scopul nostru a fost să găsim căi pentru a opri această cascadă înainte să înceapă,” spune primul autor şi candidat de doctorat, Joseph Burclaff. “Însă primii paşi din procesul ce conduce la cancer, cu toate acestea, sunt diferiţi decât cei pe care i-am presupus, astfel că pentru a preveni cancerul, trebuie să identificăm adevăratul vinovat.”

Burclaff lucrează în laboratorul dr. Jason C. Mills, un profesor de medicină de la Divizia de Gastroenterologie.

Ca şi alţi oameni de ştiinţă din domeniu şi el a concluzionat acum mult timp că daunele provocate celulelor secretoare de acid din stomac duce direct la o afecţiune precanceroasă numită metaplazia. Studiind un şoarece model cu o asemenea afecţiune, cercetătorii au învăţat că priceperea convenţională a fost greşită.

“Am crezut că ştim cum funcţionează acest proces, dar atunci când am distrus selectiv doar acele celule secretoare de acid din stomacurile şoarecilor, animalele nu au dezvoltat metaplazia,” afirmă Mills.

Procesul precanceros cauzează schimbarea celulelor la organele adulte ca răspuns la inflamare sau rănire. Acele schimbări pot ajuta celulele să răspundă mai eficient la tipuri particulare de accidentare.

Problema, spune Mills; care este de asemenea profesor de biologie dezvoltată, de patologie şi de imunologie; este că atunci când procesul continuă pe durata mai multor ani, creşte semnificativ şi riscul de cancer.

Două din cauzele principale ale afecţiunii precanceroase sunt infecţiile bacteriene — îndeosebi cu Helicobacter pylori, microbul asociat cu ulcerele stomacale — şi inflamaţia cauzată de sistemul imunitar propriu al corpului.

În acest studiu, Burclaff şi Mills au introdus o genă umană în celulele secretoare de acid din stomacurile şoarecilor. Apoi, prin expunerea animalelor la o toxină ce afectează celulele umane, dar nu şi celulele şoarecelui, ei au putut ucide celulele secretoare de acid fără să provoace daune altor celule din animale. Însă, surprinzător, şoarecii nu au mai dezvoltat şi afecţiunea precanceroasă.

“Noi am crezut că celulele muribunde ar putea semnala celelalte celule, un fel de apel la urgenţe/911,” (112) zice Burclaff. “

Dacă era un astfel de semnal, noi am fi putut face să îl blocăm înainte să ducă la cancer. Însă aceste experimente demonstrează că dacă astfel de semnale există, ele trebuie să vină din altă parte.”

Burclaff şi Mills cred acum că orice contribuie la starea precanceroasă poate de asemenea cauza moartea celulelor secretoare de acid.

“Aceste experimente sugerează că pierderea celulelor secretoare de acid şi metaplazia pot apărea prin mecanisme diferite,” spune Mills. “În cele din urmă, cauza poate fi acceaşi, de exemplu infecţia cu Helicobacter pylori, dar pur şi simplu deteriorând sau distrugând celulele nu e de ajuns pentru a porni această cascadă. Cu cât putem învăţa mai mult despre ce anume exact cauzează afecţiunea precanceroasă, cu atât mai mult probabil vom fi capabili să întrerupem cascada şi să prevenim cancerul stomacal.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *