james-boysen  Un bărbat de 55 de ani din Austin, Texas, a devenit prima persoană care a fost supusă unui transplant parțial de craniu, și a unui transplant de scalp, amândouă fiind efectuate simultan cu transplantul de rinichi și pancreas.

O echipă de 50 de cercetători condusă de Dr. Jesse C. Selber de la Universitatea din Texas și Dr. A. Osama Geber, metodist de la Spitalul Houston, TX, au efectuat intervenții chirurgicale complexe, ce au durat în jur de 24 de ore.

Dezvoltatorul de software James Boysen, a fost diagnosticat cu leiomiosarcom – o formă rară de cancer al țesutului muscular neted – pe scalpul său în 2006.

Deși Boysen a trecut cu succes prin proceduri de chimioterapie și radioterapie, tratamentul grav a afectat țesutul scalpului săr, lăsând o rană de 25 pe 25 de centimetri ce cobora prin craniu spre creier.

Rinichiul și pancreasul lui Boysen au fost de asemenea foarte afectați de aceste tratamente. Ambele organe au fost transplantate pentru prima dată în 1992, ca urmare a daunelor cauzate de diabet, cu care a fost diagnosticat la vârsta de 5 ani.

Ca urmare, Boysen avea nevoie de o intervenție chirurgicală reconstructivă pentru scalpul său, precum și de un transplant de rinichi și pancreas. Aceasta a prezentat o provocare pentru chirurgi datorită faptului că scalpul și craniul afectat îi oprea pe doctori să facă transplantul de rinichi și pancreas.

Cu toate acestea, Dr. Selber a venit cu o idee nouă acum 4 ani, care ar permite tuturor operațiilor să fie realizate fără să depindă de alte circumstanțe.

”Când l-am întâlnit prima dată pe Jim, am făcut legătura între nevoia sa de un nou pancreas și rinichi, și medicamentele de care avea nevoie pentru ca acest transplant să fie un succes și transplantul unui nou scalp și craniu care ar fi protejat de aceleași medicamente”, Dr. Selber explică.

”Aceasta a fost o situație clinică cu adevărat unică care a creat posibilitatea de a efectua acest transplant complex”.

  Transplantul a avut nevoie de o microchirurgie complexă

Boysen a suferit o intervenție chirugicală pe 22 mai, aproximativ la 20 de ore după ce o organizație desemnată de achiziția de organe a anunțat disponibilitatea unui donator de rinichi și pancreas, precum și un craniu și scalp cu pielea similară cu a pacientului.

Dr. Michael Klebuc, cel care a condus echipa de chirurgie plastică de la Spitalul Houston Methodist, notează dificultățile ce au intervenit pe parcursul procedurii:

”Aceasta a fost o operație foarte complexă pentru că am avut nevoie de un transplant de țesuturi folosind microchirugie”, spune el. ”Imaginați-vă conectarea a unor vase de sânge mai mici de 15 mm sub microscop cu cusături mici aproape de jumătatea diametrului unui fir de păr uman”. 

În ciuda complexității sale, procedura a fost un succes. Boysen are acum o grefă de scalp mai lată de 35 de centimetri ce se termină cu un 2 centimetri mai sus de ureche și 5 cm deasupra celeilalte, el este uimit de rezultate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *