LASIK, sau „laser-asistat in situ keratomileusis,” este cea mai comun efectuată operaţie cu laser la ochi pentru tratarea miopiei (vederea de aproape), hiperopiei (hipermetropiei, vederea la depărtare) şi astigmatismului.

Ca şi alte tipuri de operaţii refractive, procedura LASIK remodelează corneea pentru a permite luminii ce intră în ochi să fie concentrată adecvat pe retină pentru o vizibilitate clară.

În cele mai multe cazuri, operaţia cu laser la ochi este fără dureri şi se termină în decursul a 15 minute pentru ambii ochi. Rezultatele — vizibilitate îmbunătăţită fără ochelari sau lentile de contact — se pot observa, de obicei, în mai puţin de 24 de ore.

Dacă nu sunteţi un bun candidat pentru LASIK, un număr de alte intervenţii de corecţie a vederii sunt disponibile, precum PRK, operaţia cu laser la ochi LASEK şi implantul de lentilă intraoculară phakic IOL. Oftalmologul dvs. va determina dacă una din aceste proceduri e potrivită pentru afecţiunea de care suferiţi şi care tehnică e cea mai bună.

Cum se efectuează intervenţia LASIK?

În primul rând, chirurgul oftalmolog foloseşte o unealtă mecanică chirurgicală numită microkeratom sau un laser cu femtosecunde pentru a crea un capac („flap”) subţire, circular în cornee.

Chirurgul, apoi, reîmpachetează flap-ul articulat pentru a accesa corneea de la bază (numit stroma) şi îndepărtează nişte ţesut corneal folosind un laser excimer.

Laserul performant, de specialitate foloseşte o rază de lumină calmă ultravioletă pentru a îndepărta („aplatiza”) cantităţile microscopice de ţesut din cornee şi pentru a o remodela, astfel să concentreze mai exact lumina pe retină pentru o vizibilitate mai bună.

Pentru oamenii cu probleme la vederea de aproape, scopul este să netezească corneea; la cei cu probleme la vederea  departe e dorită o cornee mai abruptă.

Laserele excimer pot, de asemenea, corecta astigmatismul prin nivelarea unei cornei neregulate într-o formă mai normală. Este o înţelegere greşită că LASIK nu poate trata astigmatismul.

După ce laserul remodelează corneea, flap-ul este apoi întins înapoi la loc, acoperind zona unde ţesutul corneal a fost îndepărtat. Apoi, corneea se poate vindeca natural.

Operaţia cu laser la ochi necesită doar picături locale anestezice, fără bandaje sau cusături.

Înainte de intervenţia LASIK

Doctorul oftalmolog va face câteva examinări la ochi pentru a se asigura că ochii sunt suficienţi de sănătoşi pentru procedură. El sau ea vor evalua: forma şi grosimea corneei; mărimea pupilei; erori de refracţie (miopia, hiperopia şi astigmatism); cât şi alte afecţiuni ale ochiului.

De asemeni, va mai fi evaluată şi umezeala ochilor şi un tratament de precauţie se poate recomanda pentru a reduce riscul dezvoltării ochilor uscaţi după LASIK.

De obicei, un instrument automatizat numit topograful corneal este utilizat pentru a măsura curbura suprafeţei din faţa ochiului şi pentru a crea o „hartă” a corneei.

Cu o tehnologie Wavefront asociată de cea LASIK personalizată, s-ar putea să fiţi supuşi unei analize wavefront care trimite valuri de lumină prin ochi pentru a asigura o şi mai precisă hartă a erorilor ce vă afectează vederea.

Doctorul oftalmolog va mai fi atent şi la istoricul de sănătate şi ce alte medicamente luaţi pentru a determina dacă sunteţi candidatul potrivit pentru LASIK.

Ar trebui să nu mai purtaţi lentile de contact pentru o perioadă de timp recomandată de doctor (în mod normal cam 2 săptămâni) înainte de controlul la ochi şi de procedura LASIK, deoarece lentilele pot altera forma naturală a corneei.

La ce să vă aşteptaţi pe parcursul LASIK

Înainte de începerea operaţiei, picături ce amorţesc ochii sunt aplicate pentru a preveni orice fel de disconfort pe durata procedurii. Doctorul s-ar mai putea să vă dea nişte medicamente pentru a vă ajuta să vă relaxaţi.

Ochiul dvs. va fi poziţionat sub laser, iar un instrument numit ‘depărtător pleoape’ este folosit pentru a vă ţine pleoapele deschise.

Chirurgul utilizează un marcator cu cerneală pentru a marca corneea înainte de a crea capacul (“flap-ul”). Se aplică un inel de aspiraţie pe faţada ochiului pentru a preveni mişcările ochiului sau pierderea contactului, care ar putea afecta calitatea flap-ului.

După ce flap-ul corneal este creat, chirurgul foloseşte apoi un computer pentru a regla laserul excimer pentru o anumită prescripţie.

Vi se va cere să vă uitaţi aţintit, pentru o perioadă scurtă de timp, la o lumină, în timp ce, el sau ea se uită la ochiul dvs. printr-un microscop iar laserul trimite pulsaţii de lumină corneei.

Pulsaţiile de lumină ale laserului remodelează fără durere corneea, cu toate că veţi putea simţi puţină presiune pe ochi. Veţi auzi şi un sunet constant de click în timp ce funcţionează laserul.

LASIK se efectuează pe fiecare ochi separat, cu fiecare procedură ce durează aproximativ 5 minute.

Imediat după intervenţia LASIK

După terminarea operaţiei LASIK, chirurgul vă pune să vă odihniţi puţin. S-ar putea să simţiţi o arsură temporară sau senzaţie de mâncărime imediat după procedură. După o examinare post-operatorie concisă, cineva vă poate duce acasă. (NU puteţi conduce după LASIK până când oftalmologul vă vede următoarea zi şi vă confirmă că vizibilitatea dvs. întruneşte standardele legale pentru condus.)

Ar trebui să vă aşteptaţi la vedere înceţoşată şi neclaritate imediat după operaţie; totuşi, claritatea ar trebui să se îmbunătăţească până dimineaţa următoare.

Vederea dvs. ar trebui să se stabilizeze şi să continue să se îmbunătăţească în decursul următoarelor zile, deşi în cazuri rare poate dura câteva săptămâni sau mai mult. Pentru majoritatea oamenilor, vederea e îmbunătăţită imediat.

S-ar putea să mergeţi la serviciu ziua următoare, însă mulţi doctori vă sfătuiesc să vă odihniţi mai bine câteva zile.

De asemenea, se recomandă de obicei, să vă abţineţi de la orice fel de exerciţii intense cel puţin o săptămână, deoarece asta poate traumatiza ochiul şi să afecteze vindecarea.

În general, vă veţi întoarce să vă vadă un oftalmolog sau chirurgul LASIK la o zi după operaţie.

La această verificare iniţială, el sau ea vă va testa vederea să se asigure că sunteţi în legalitate să conduceţi fără ochelari sau lentile de contact. În majoritatea statelor, e nevoie de o acuitate vizuală necorectată de 20/40 sau mai bună.

Ca şi în cazul oricărei operaţii, urmaţi întotdeauna recomadările doctorului dvs. şi luaţi orice medicamente prescrise. Şi evitaţi să vă frecaţi ochii, pentru că sunt mici şanse ca astfel să mişcaţi flap-ul, până când se vindecă şi se prinde mai bine de corneea dedesubt.

Rezultate pe termen lung

Operaţiile laser la ochi oferă o sumedenie de beneficii şi poate îmbunătăţi dramatic calitatea vieţii dvs. Majoritatea oamenilor obţin o vedere 20/20 sau mai bună după intervenţie, însă rezultatele LASIK variază. Unii oameni pot obţine o vedere 20/40 sau mai puţin.

S-ar putea să trebuiască să mai purtaţi ochelari sau lentile de contact după corecţia laser a vederii, însă nivelul de prescripţie va fi mai redus ca înainte.

În timp ce procedura are un profil de siguranţă excelent, complicaţii LASIK pot apărea şi pot include infecţie sau efectul de orbire nocturn (steluţe sau aure ce sunt mai sesizabile când te uiţi noaptea la lumini, sau când conduci).

Un procentaj redus de oameni vor avea nevoie de sporirea LASIK sau o procedură de finisare, la câteva luni după prima intervenţie LASIK pentru a obţine o acuitate vizuală acceptabilă.

Poate mai aveţi nevoie de ochelari de citit, dacă aţi ajuns la 40+ de ani, datorită unei pierderi normale de vedere corelată cu vârsta numită presbiopia.

Cu toate că operaţia LASIK are o foarte mare rată de succes, este important să discutaţi toate aspectele procedurii cu  chirurgul dvs. înainte să vă daţi consimţământul pentru operaţie.

Resurse Adiţionale

Găsiţi un bun oftalmolog în zona dvs. care este specializat în intervenţia LASIK

CEI MAI BUNI CANDIDAŢI
Miopie uşoară/moderată, hiperopie şi/sau astigmatism, grosime corneală adecvată
Timp procedură: circa 10 minute per ochi
Rezultate tipice: 20/20 vedere fără ochelari sau lentile de contact
Timp de recuperare: câteva zile până la câteva săptămâni pentru ca vederea să se stabilizeze
Costuri: între 1.500-2.500 $ per ochi

LISTA OPERAŢIEI LASIK
1. Alegeţi un chirurg LASIK experimentat. Câte proceduri LASIK a efectuat doctorul? Foloseşte el/ea echipament şi tehnologie de ultimă generaţie?
2. Fiţi onest(ă) cu doctorul. Aţi alertat oftalmologul cu privire la problemele de sănătate sau ce medicamente luaţi?
3. Ştiţi suficient. Sunteţi bine informat despre procedură? Şi de costurile intervenţiei LASIK?
4. Cântăriţi bine. Sunteţi conştient de posibilele complicaţii şi limite ale LASIK?
5. Fiţi realist(ă). Aveţi aşteptări reale cu privire la ce puteţi obţine de la operaţia LASIK?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *