Vitamins-and-Minerals  O noțiune populară susține că suplimentele alimentare sunt bune pentru sănătatea noastră. Dar o cercetare sugerează astfel.

La întâlnirea anuală de anul acesta a Asociației Americane de Cancer, un cercetător discută despre o serie de studii care asociază utilizarea în exces a suplimentelor alimentare cu riscul crescut de cancer. 

Utilizarea de suplimente alimentare este comună atât în SUA cât și în majoritatea țărilor dezvoltate. Mai mult de jumătate dintre americani raporteaza utilizarea regulată a cel puțin unei forme, în conformitate cu ancheta de examinare națională a sănătății și nutriției.

Scopul suplimentelor alimentare este de a ajuta organismul să obțină substanțele nutritive esențiale pe care nu le poate obține din alimentația individului, prin numeroase studii s-a sugerat că ele aduc beneficii suplimentare pentru sănătate.

Dar în ultimii doi ani, o serie de studii au sugerat că suplimentele alimentare mai degrabă, pot crește riscul de cancer, decât să îl reducă. Dr. Tim Byers, de la Universitatea din Colorado, este un cercetător care a fost implicat în astfel de studii.

  Suplimentele alimentare nu sunt un substitut pentru o mâncare bună și nutritivă

Potrivit lui Dr. Byers, testele inițiale de suplimentele alimentare pe modele animale, au indicat că protejează împotriva cancerului în dezvoltare.

Dar, pe testarea acestor suplimente pe om, Dr. Byers și colegii săi au constat că pot avea efectul opus pentru unele persoane.

„Am studiat mii de pacienți timp de 10 ani, care au consumat suplimente alimentare și placebo (medicamente false)”, spune el. „Am constat că suplimentele nu au fost de fapt benefice pentru sănătatea lor. De fapt, la unii oameni cancerul a avansat mai rapid decât normal în timp ce luau vitamine.”

Dr. Byers subliniază un studiu care a investigat efectele suplimentelor beta-caroten la om. Rezultatele studiului a relevat că persoanele care au luat beta-caroten, la doze mai mari decât nivelurile recomandate, au avut cu 20% un risc crescut de cancer pulmonar cât și boli de inimă.

Ce este mai mult, Dr. Byers, vorbește despre un alt studiu care asociază utilizarea suplimentelor de acid folic, cu un număr crescut de polipi la pacienții cu cancer de colon, în ciuda faptului că acest supliment alimentar a fost asociat anterior cu o reducere a numărului de polipi.

Dr. Byers, observă că aceste constatări nu ar trebui sa descurajeze oamenii de a lua vitamine și minerale; la dozajul corect, ele pot avea beneficii pentru sănătate. Problemele apar atunci când oamenii iau prea multe. El adaugă:

„La sfârșitul zilei, am descoperit că, luând vitamine și minerale suplimentare în exces ne face mai mult rău decât bine.”

  In plus, el subliniază că „nu există nici un substitut pentru mâncarea sănătoasă și nutrititvă”, menționând că majoritatea oamenilor pot obține toate vitaminele și minerale de care au nevoie, printr-o dietă sănătoasă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *