Ce-fac-copiii-cand-parintii-divorteaza1 Folosind datele de la un sondaj național realizat în clasele școlilor din Suedia, 150.000 de elevi între 12 și 15 ani, cercetătorii au descoperit că despărțirile în familie sunt rele pentru sănătatea psihosomatică a copiilor, dar că sunt modalități interne, stabilite de părinți, care pot face o diferență în bunăstarea copiilor lor.

Studiul compară copii ce trăiesc în custodie comună după separarea părinților sau divorț – stau alternativ cu fiecare părinte, pentru perioade egale de timp – cu cei care trăiesc în mare parte sau doar cu un singur părinte. Toți copiii au fost fie în clasa a șasea, fie a noua.

De asemenea, s-au comparat rezultatele pentru copii rămași în familiile nucleare, concluzionânduse că o pauză, indiferent de regimul de viață, a fost mai rea pentru sănătatea copiilor decât să fie într-o familie care să rămână intactă.

Rezultatele au scos în evidență faptul că copiii sub custodie comună au mai puține probleme de confruntat decât cei care rămân sub custodie unică.

Răspunsurile la următoarele elemente dintr-un chestionar, indică că sănătatea psihosomatică a fost ușor mai bună atunci când au fost împărțită custodia.

Răspunsurile au fost împărțite în 8 întrebări distincte, fiecare având opțiunile – niciodată, rareori, uneori, deseori, de multe ori și întodeauna – pentru instrumentul de cercetare cunoscut sub numele de Probleme Psihosomatice (PPS):

  • Dificultăți de concentrare sau de a dormi
  • Dureri de cap
  • Dureri de stomac
  • Experimentează senzații de tensiune, tristețe sau amețeală
  • Fără apetit

Modelul de bunăstare părea să fie consecvent cu acest spectru: situația era gravă când custodia era doar a unui părinte, un pic mai bine dacă custodia era în mare parte doar a unui părinte, ceva mai bine dacă era o custodie comună, și cel mai bine cu o familie unită. De exemplu, pentru băieți și fete, în cadrul studiului combinat:

  • Probleme de dormit au fost cele mai frecvente, la 22% dintre cei care trăiesc doar cu un singur părinte, 19% la cei care trăiesc în mare parte cu un singur părinte, 14% la cei care trăiesc în custodie comună și 13% pentru copii din familiile unite.
  • Durerile de cap suferite au fost de multe ori sau întodeauna comune, la 19% dintre cei care trăiesc cu un singur părinte, 17% dintre cei care trăiesc în mare parte cu un părinte, 14% pentru cei care trăiesc în custodie comună și 12% pentru cei care trăiesc în familii unite.

Autorii spun că custodia comună fizică a devenit mai frecventă pentru copii din lumea occidentală în ultimii 20 de ani. Ei că citează nivelul de aranjament echitabil ajunge la aproximativ o treime din copii afectați de divorț sau separare în Suedia în 2010 – un salt de la doar 1-2% din copiii din custodie comună fizică în timpul anilor 1980.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *