download (1) Câteodată soluțiile pot apărea de unde ne așteptăm mai puțin. În acest caz, cercetătorii au descoperit că un medicament luat de obicei pentru a preveni crizele la persoanele cu epilepsie ar putea proteja persoanele cu scleroză multiplă împotriva unor afecțiuni asociate ale ochilor. 

Rezultatele acestui studiu urmează să fie prezentate la reuniunea anuală – ediția 67 – a Academiei Americane de Neurologie din Washington, DC, de Dr. Raju Kapoor, de la Spitalul National de Neurologie și Neurochimie din Londra, Marea Britanie.

Nevrita optică acută este numele condiției ochiului în cauză – o inflamație a nervului care transportă informații vizuale de la ochi la creieri. Condiția este experimentată de aproximativ jumătate din persoanele suferinde de scleroză multiplă la un moment dat din viața lor.

Condiția poate provoca orbire parțială sau totală fără nici un avertisment, o vedere în ceață sau întunecată”, explică Dr. Kapoor. „Chiar dacă vederea se poate recupera în cele din urmă, fiecare atac daunează grav nervului optic și ochiului”.

Nevrita optică acută, la fel ca multe recidive de scleroză multiplă, este de obicei tratată cu medicamente pe bază de steroizi pentru a grăbi recuperarea vederii. Potrivit autorilor studiului, cu toate acestea, pacientul nu a scăpat de tot de această problemă. Ca urmare, există în prezent o nevoie nesatisfăcută de terapie pentru a preveni handicapuri cauzate prin recurență datorită sclerozei multiple.

Fenitoina este un medicament anticonvulsivant, sau antiepileptic, folosit pentru a controla crizele prin încetinirea impulsurilor din creier care sunt responsabile pentru ele.

  Descoperirile ar putea conduce la un tratament ce să servească majoritatea oamenilor ce au scleroză multiplă

Pentru acest studiu, un grup de 86 de participanți cu nevrita optică acută au primit o prescripție aleatorie de fenitoina (4mg/kg/zi) sau un placebo cu 2 săptămâni înainte de a avea simptome. Participanții apoi au luat fenitoina sau medicamentul fals (placebo) pentru o perioadă de 3 luni.

Folosind tomografia în coerența optică, cercetătorii au măsurat grosimea retinei – stratul de nervi din partea din spate a ochiului – atât la începutul studiului și la 6 luni după aceea. În plus, cercetătorii au evaluat de asemenea vederea participanților, inclusiv percepția culorilor și claritatea.

 În medie, cercetătorii au descoperit că participanții care au primit fenitoina au prezentat daune în proporție cu 30% mai slabe în fibra nervoasă retiniană decât cei care au primit placebo. Partea cea mai sensibilă la lumină a retinei, macula, a avut un volum de 34% mai mare, în medie, între participanții care au primit fenitoina.

După ce episoadele de nevrita optică acută au dispărut, vederea participanților a revenit la normal cum era de așteptat. Cercetătorii nu au observat nici o diferență semnificativă în rezultatele obținute în urma unor teste vizuale pe termen lung între grupul care a primit fenitoina și grupul de control.

 „în cazul în care această constatare este confirmată de studii mai mari, ar putea duce la un tratament care ar putea preveni deteriorarea nervilor și orbirea la pacienții suferinzi de scleroză multiplă și ar putea diminua alte atacuri ale sclerozei multiple, servind o nevoie nesatisfacută majoră”, sugerează Dr. Kapoor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *